Fırında Karnabahar Nasıl Yapılır?

  • on 6 Ekim 2020
  • 44 Views

Fırında Karnabahar Nasıl Yapılır?

Kış aylarının en güzel sebzelerinden biri olan karnabaharı gerek haşlanırken ortaya çıkan kokusu gerekse dokusu veyahut başka sebeplerden dolayı birçoğumuz sevmemekteyiz. Ama hoşlanmadığımız bu sebzeden onlarca çeşit ( Tencere yemeği çeşitleri, fırında yapılan çeşitleri, kızartma çeşitleri ) yemek yapılabilmektedir. Üstelik hepsi de birbirinden lezzetli ve de vücudumuz için gerekli olan fosfor miktarını karşılamaya birebir. Dilerseniz en lezzetlilerinden biri olan ” Fırında Karnabahar ” tarifine hep birlikte göz atalım:

Fırında Karnabahar Çeşitleri

Fırında karnabahar yemeğini isteğinize ve damak tadınıza uygun olacak şekillerde yapabilirsiniz. Fırında etli, tavuklu, mücver olarak, sebzeli garnitürlü, peynirli, beşamel soslu ve daha birçoğu. Hepsi de birbirinden lezzetli tarifler. Biz bu tariflerden beşamel soslu olanı inceleyeceğiz. Fırında karnabahar tariflerinden en çok tercih edileni şüphesiz bu olsa gerek.

Karnabaharı Haşlarken Kokuyu Önlemenin Püf Noktaları

Haşlama suyuna ekleyeceğiniz bir miktar tuz kokuyu tamamen yok edemese de azalmasına yardımcı olacaktır. Bunun haricinde haşlama suyuna bir miktar limon suyu eklemeniz veya suya birkaç dilim limon atmanız da kokunun azalmasına yüksek oranda yardımcı olacaktır. Haşlama suyunun içerisine az miktarda süt ve birkaç tutam maydanoz koymanız da size bu konuda yardımcı olabilir.

Yemek İçin Gerekli Malzemeler

Bir adet karnabahar ( Kişi sayısına göre sebzenin büyüklüğü isteğe bağlı oranda değişebilir. Biz bu tarifte orta boy bir karnabaharı baz alıyoruz. )

Sıcak su ( 4-5 su bardağı )

Un ( 1 yemek kaşığı )

Tereyağı ( 1 yemek kaşığı / beşamel sos için )

Un ( 1 yemek kaşığı / beşamel sos için )

Soğuk süt ( 1,5 su bardağı / beşamel sos için )

Tuz ( Bir tutam / miktarı isteğe bağlı değişebilir / beşamel sos için )

Toz karabiber ( Bir tutam / miktarı isteğe bağlı değişebilir / beşamel sos için )

Rendelenmiş muskat ( İsteğe bağlı olarak koyulabilir / beşamel sos için )

Rendelenmiş kaşar peyniri ( 100-150 gram kadar / üzeri için )

Bir tutam dereotu veya maydanoz ( İsteğe bağlı / üzeri için )

Yemeğin Yapılışı

Karnabaharı kök kısmından keserek kendi belirlediğiniz büyüklüklerde ayırarak güzelce yıkayın ve iyice süzdürün. Derin bir tencereye karnabaharın büyüklüğü ile orantılı olacak şekilde su doldurup kaynatın. Kaynattığınız suya 1 yemek kaşığı unu ilave etmeyi unutmayın. Güzelce yıkayıp süzdüğünüz karnabaharları haşlama suyunun içerisine bırakın ve 8 ile 10 dakika arasında haşlayın. Unutmayın ki karnabaharları fazla haşlarsanız parçalar dağılarak kullanılamaz hale gelecektir. Ardından beşamel sosu hazırlamak için tereyağı derince bir tavada eritin ve 1 yemek kaşığı unu 2-3 dakika kadar ( Kavrulduğunda unun kokusu çıkmaya başlayacaktır. ) kavurun. Soğuk sütünüzü yavaş yavaş ilave etmeye başlayarak bir yandan da topaklanma yapmaması için karıştırmaya özen gösterin.

Tuzunu, karabiberini ve isteğe bağlı olarak rendelenmiş muskatı da ekledikten sonra sos muhallebi kıvamına yakın bir hal aldığında ocaktan alın. Haşlanan karnabaharları fırına girecek şekilde ısıya dayanıklı bir kaba alarak eşit oranda yayın. Hazırladığınız beşamel sosu üzerine dökün fakat her tarafına yeterli ve eşit miktarda dökmeye özen gösterin çünkü yemeğe asıl lezzetini verecek olan bu sostur. Ardından rendelenmiş kaşarı sosun üzerine, yine her tarafına eşit miktarda yayılacak şekilde serpiştirin. Daha önceden ısıtılmış fırında 160 derecede 15-20 dakika arasında pişirin. Servise sunmadan önce üzerine isteğe bağlı olarak kıyılmış maydanoz veya dereotu serpebilirsiniz. İşte birçok kişinin hoşlanmadığı karnabahardan oluşan bu eşsiz lezzet sıcak servise hazır. Sevdiklerinizle paylaşmaya değer bir fırında karnabahar yemegi tarifi. Şimdiden afiyet olsun.

Article Categories:
Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir