TAVUK ETİNDEN KOKOREÇ TARİFİ

  • on 4 Ekim 2020
  • 21 Views

TAVUK ETİNDEN KOKOREÇ TARİFİ

Tavuk Etinden Kokoreç Tarifi İçin Gereken Malzemeler

Tavuk Kokoreç için:
3 tatlı kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan
1,5  çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı domates salçası
1,5 çorba kaşığı kimyon
6 diş sarımsak
1 çorba kaşığı bilye kekik
1 çay kaşığı tuz
6 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı isot
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı sumak

Lavaş için:
360 ml su (1,5 su bardağından 1 parmak eksik su)
1 çorba kaşığı tereyağı
600 gr un ( 4 su bardağından 2 parmak fazlası un)
1 çorba kaşığı tereyağı

Sumaklı Soğan için:
4-5 dal maydanoz
1 adet orta boy kuru soğan
1 çorba kaşığı sumak
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı zeytinyağı

Kaşık Salatası için:
2 tane Çengelköy salatalığı
2 orta boy domates
1 orta boy soğan
Yarım limon
7-8 dal maydanoz
2 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı zeytinyağı

Kekikli Sarımsaklı Süzme Yoğurt için:
1 diş sarımsak
7-8 tepeleme çorba kaşığı süzme yoğurt
3 çorba kaşığı zeytinyağı
6-7 dal zahter kekik
1 avuç bilye kekik

Tavuk Etinden Kokoreç Tarifi Nasıl Hazırlanır
4 tane tavuk parça göğsünü küçük küpler halinde doğrayın.
1 adet kuru soğanı 4 parçaya böldükten sonra mutfak robotundan geçirerek püre haline getirin. Mutfak robotunuz yok ise soğanı rendeleyerek de püre haline getirebilirsiniz.
Soğanları süzgeçten geçirdikten sonra çıkan suyunu tavukların içine ekleyin.
6 diş sarımsağın üstüne 1 tutam tuz serpin ve bıçağın yanı ile ezin ve ekleyin.
Tavukların içine 1,5 çorba kaşığı yoğurt, birer çorba kaşığı biber salçası ve domates salçası, 1 çorba kaşığı bilye kekik, 1,5 çorba kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı karabiberi ve 1 çay kaşığı tuz ekleyin.
Lezzetlerin birbirine iyice geçebilmesi için 3 çorba kaşığı zeytinyağını da ilave edip karıştırın.
Tavuğun bu lezzetleri içine emebilmesi için en az yarım saat kadar tavuğu dinlendirin.
Birer tatlı kaşığı isot ve sumağı bir kasenin içine koyun, üstüne 3-4 çorba kaşığı sıcak su ilave edip bekleyin.
Lavaş için; geniş bir kasenin içine 4 su bardağından 2 parmak fazla olacak şekilde un, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1,5 su bardağından 1 parmak eksik olacak şekilde su ekleyin ve yoğurun.
Kasede malzemeler birbirleriyle karıştıktan sonra tezgaha alın ve yoğurma işlemine devam edin.
Hamur kesici ile tüm hamuru ortadan ikiye ve daha sonra geri kalan hamurları da iki parçaya ayırarak toplam 16 parça hamur hazırlayın.
Elinizle yuvarlayarak bezeleri un serpmiş olduğunuz tepsiye koyun. Üzerlerine de un serpiştirin ve 15 dakika kadar nemli bir bezle üstünü örtün.
Bezeleri dinlendikten sonra tezgahı güzelce unlayın. Bezelerin üstüne de un serpip unlamış olduğunuz merdaneyle açmaya başlayın. Açma işlemini yaparken bastırmadan, her turda hem yan döndürerek hem de ters çevirerek açma işlemini yaparsanız çok daha basit yuvarlaklar elde edersiniz. Eğer yapışırsa da arada unlayabilirsiniz.
Ortalama 1 karış büyüklüğünde açmanız yeterli olur.
Bezeleri açıp üst üste koyun ve yapışmamaları içinde aralarına un serpmeyi unutmayın.
Lavaşları pişirebilmek için sacınız yoksa fırın tepsisini ters çevirerek ocağın üstüne koyabilirsiniz. Tepsiyi ocağa koyun ve her gözün aynı seviyede yandığından emin olun.
Tepsinin ısınıp ısınmadığını anlayabilmeniz için üstüne su serpebilirsiniz. Eğer cos sesi gelirse tepsiniz ısınmış demektir.
Lavaşlarınızı tepsiye dizmeden her iki tarafındaki fazla unları serpin ve tepsiye yerleştirin.
Lavaşlar kızarmaya başladığı zaman üzerlerine tereyağı sürün.
Her pişirme işleminden sonra tepsinin üzerini silmeyi ihmal etmeyin.
Sumaklı soğan için 1 tane kuru soğanı piyazlık olacak şekilde doğrayın.
Soğanların üstüne 1 çay kaşığı kadar tuz serpin ve elinizle ovalayın.
4-5 dal maydanozu ince bir şekilde doğrayın ve soğanların üzerine ekleyin.
2 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı sumağı da ekleyip güzelce karıştırın.
Kaşık salatası için 2 tane orta boy domatesi kabuklarını soymadan küp şeklinde doğrayın.
1 adet kuru soğanı ve 2 adet Çengelköy salatalığını da küp şeklinde doğrayın ve domatesler ile beraber salata kasesine koyun.
Üzerine yarım limonun suyu, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı sirkeyi ve 2-3 çorba kaşığı zeytinyağını ekleyin ve iyice karıştırın.
 Üzerine kabaca doğramış olduğunuz 7-8 dal maydanozu da ilave edip tekrardan karıştırın ve daha sonra yarım limonu da kasenin kenarına ekleyince salatanız hazır duruma gelmiş olacak.
Kekikli sarımsaklı süzme yoğurt için, 1 diş sarımsağın üstüne bir tutam tuz serpin ve bıçağın tersi ile ezerek parçalayın.
Küçük bir tavanın içine 3 çorba kaşığı zeytinyağı ilave edin. Burada yağı ısıtarak malzemeleri eklemiyoruz. Yağla birlikte malzemeleri ısıtıyoruz çünkü; içine eklemiş olduğumuz malzemelerin önceden kavrulmasını değil tadını yağa vermesini ve yağ ile beraber kavrulmasını istiyoruz.
1 avuç bilye kekiği, püre sarımsağı, 5-6 dal zahter kekiği ekleyip kısık ateşte kavurmaya başlayın.
7-8 çorba kaşığı süzme yoğurdu kasenin içine koyun ve üzerine kavurmuş olduğunuz lezzetli yağı dökün, sarımsaklı kekikli yoğurdunuz hazır duruma gelmiş olacak.
Tavuk için geniş bir tavayı ocağınızın en büyük gözüne yerleştirin.
İçerisine 1 tatlı kaşığı da tereyağı ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı ilave edin.
Yağ ısındıktan sonra tavuğun hepsini değil 1/3 ünü ilave edin. Burada parça parça yapmamızın nedeni tavuğun su salmasını engelleyerek direkt kavrulmasını sağlamaktır.
Tavuğu ekledikten sonra tava ile spatulanın her bir köşesine eşit olarak yayın.
Arada karıştırarak her taraflarını iyice pişirin. Piştiğini anlayabilmek için spatula ile tavuğu ayırın, eğer kolayca bölünüyorsa tavuk pişmiş demektir.
Tavuklar renk değiştirmeye başladığı zaman önceden hazırlamış olduğunuz sumaklı suyun 1/3ünü ilave edip bir tur daha pişirmeye bırakın.
Tavuklar piştikten sonra spatulanın ucu ile tavukların üstüne bastırıp iyice üzerlerinden geçin.
Hazırlandıktan sonra tabağa koyun ve geri kalan tavuklara da aynı şekilde işlem yaparak pişirin.
Bütün tavuklar piştikten sonra lavaşın içine sarımsaklı kekikli yoğurttan sürerek üzerine kaşık salatası, lezzetli tavuk kokoreç ve sumaklı soğan koyup afiyetle yiyebilirsiniz.

Article Categories:
Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir